Trójkąt roboczy oraz strefy kuchenne
Trójkąt roboczy:
Czyli jak rozmieścić lodówkę, zlewozmywak oraz kuchenkę.
Funkcjonalna kuchnia to podstawa.
- 120-210 cm – odległość pomiędzy lodówką, a zlewozmywakiem
- 120-270 cm – odległość pomiędzy lodówką, a kuchenką
- 90 lub 120-210 cm – odległość pomiędzy zlewozmywakiem, a kuchenką
Znając te zasady, zastanów się jaki układ będzie dla ciebie najbardziej odpowiedni.
Zadaj sobie pytanie - jak wygląda przygotowywanie posiłków? Pomyśl jaka jest twoja kolejność wykonywania czynności podczas gotowania.
Strefy w kuchni:
Istnieje 5 stref kuchennych, dzięki którym użytkowanie będzie w pełni wygodne oraz ergonomiczne:
Strefa zapasów:
Miejsce, które powinno znajdować się najbliżej wejścia do kuchni. W tej strefie głównie wypakowujemy zakupione produkty spożywcze. Dobrze jest mieć w niej nawet niewielki blat, na którym można
położyć zakupy. Jak sama nazwa wskazuje, miejsce służy do przechowywania zapasów, takich jak większe ilości mąk, makaronów, cukru itp. Obowiązkiem strefy zapasów jest posiadanie
chłodziarko-zamrażarki. Nie powinno brakować pojemnych szafek, czy szuflad.
Strefa przechowywania:
Miejsce służące do przechowywania sztućców, naczyń, szklanek, pojemników itp. W tym miejscu mogą znaleźć się również niewielkie sprzęty AGD, takie jak np. toster, czy mikser.
Strefa zmywania:
Miejsce przeznaczone na zlewozmywak oraz zmywarkę do naczyń. Ta strefa przeznaczona jest do mycia naczyń oraz oczyszczania produktów spożywczych, które chcemy użyć do przygotowania posiłku.
W tej strefie nie powinno również zabraknąć pojemników do segregacji odpadów.
Strefa przygotowywania:
Miejsce, w którym przygotowujemy większość posiłków. Funkcjonalny blat to podstawa. Warto mieć w niej podręczne akcesoria kuchenne, takie jak deski do krojenia, noże, duże drewniane łyżki
do mieszania itp.
Strefa gotowania:
Miejsce gdzie odbywa się wszelkie gotowanie potraw. W tej strefie znajduje się płyta grzewcza, piekarnik oraz kuchenka mikrofalowa. Zwykle są w niej również pokrywki, patelnie, naczynia żaroodporne
oraz formy do pieczenia. Dobrze, aby obok płyty grzewczej był niewielki blat, który umożliwi wyłożenie posiłku na talerz.
Pomyślmy ile miejsca potrzebujemy na każdą ze stref i dobrze zaplanujmy naszą kuchnię.